28 noiembrie 2017

Apple Pie & Thanksgiving

Daca saptamana trecuta Americanii au sarbatorit "Thanksgiving," normal ca am sarbatorit si noi! E sarbatoarea mea preferata, singura care nu cred ca si-a pierdut mesajul in comercialismul de azi. Craciunul are Mos Craciun si cadourile, de Pasti asteptam iepurasul cu dulciuri, dar de Thanksgiving nu avem nimic care sa ne distraga atentia de la adevaratul sens al sarbatorii -- bucurie in belsugul nostru de binecuvantari.

Prima masa de multumire in America a fost in anotimpul Toamna, dupa prima recolta a primilor imigranti. Ei s-au strans cu prietenii lor Indieni, cei care de fapt i-au ajutat sa supravietuiasca prima Iarna in America si apoi sa cultiveze pamantul. A fost o masa de prietenie, de multumire fata de Dumnezeu pentru provizia si protectia lui, si pur si simplu s-au bucurat de rodul muncii lor. Tot asa a ramas si in ziua de azi -- o masa bogata, o zi de veselie, impreuna cu familie ori prieteni cu care multumim Domnului pentru purtarea Lui de grija in ultimul an.

De Thanksgiving, gatim mult si mancam bine. Daca de multe ori preferam retete simple si mancare rapida, cu ocazia asta ne facem timp sa gatim cum trebuie. Daca ai o reteta speciala, gustoasa, dar care e prea complicat ca s-o faci prea des, o faci acum. Daca ingredientele sunt scumpe si de obicei nu-ti permiti, de Thanksgiving, te sacrifici. Nelipsite pe masa de Thanksgiving sunt curcan la cuptor, salata de merisoare, ceva preparat din cartofi dulci, o mancare ciudata numita "dressing" facuta din bucati de paine si multe alte ingrediente misterioase la cuptor... si desigur o placinta de dovleac.

Eh, dar noi nu putem sa mancam un curcan intreg, asa ca am inlocuit cu o rulada din piept de curcan dupa reteta lui Jamila Cuisine. Salata de merisoare nu mi-a placut niciodata, deci noi am baut suc de merisoare (ca sa nu fie chiar absente merisoarele). Cartofii dulci din magazin nu aratau prea bine, deci nu am dat bani pe ei; am mancat piure de cartofi noi. Am mai facut niste biscuits (chifle traditionale din Sud) si fasole verde. "Dressing" nu am nicio idee cum se face sau din ce, ca numai bunica mea o face bine si inca nu m-a invatat -- poate anul viitor. Si va rog sa nu ma parati la Americanii, dar... nu ador placinta de dovleac.

Se pare ca pana la urma nu am pastrat prea multe traditii la masa mea de Thamksgiving! Dar in America, fiecare familie isi creeaza propriile traditii, si asa am facut si noi. In loc de placinta de dovleac, am facut placinta cu mere. Si merele sunt culese Toamna, nu? Si mai bine, placinta cu mere se face destul de usor si rapid. Se poate face chiar si fara aluat intr-o tava de sticla, servita in boluri mici cu o cupa de inghetata.

Dutch Apple Pie (Placinta Olandeza cu Mere)
(Reteta adaptata de la Betty Crocker)
8 Portii

Ingrediente Aluat:
  • 120 g faina
  • 1/2 lingurita sare
  • 75 g grasime tartinabila sau unt 
  • 2-3 linguri apa rece
Ingrediente Umplutura:
  • 8 cani mere feliate (aproximativ 8 mere)
  • 100 g zahar alb
  • 30 g faina
  • 1/2 lingurita scortisoara
  • Optional: 1/2 lingurita nucsoara
Ingrediente Topping:
  • 100 g unt la temperatura camerei
  • 120 g zahar brun
  • 120 g faina
Pentru un aluat proaspat, se amesteca (cu cutite sau in robot) faina, sare, si grasime/unt pana se formeaza bilute mici cat boabe de mazar. Apoi se uda cu cate o lingura de apa rece pana se umezeste si se poate dezlipi de bol. Se formeaza ca o minge, se inveleste in folie alimentara, si se tine la frigider 45 minute, sau pana se intareste putin si se poate lucra. (Acest aluat se poate folosi cu orice fel de umplutura!)

Aluatul se intinde intr-un cerc si se aseaza intr-o tava rotunda, acoperind marginile. Eu am mai facut aluat dupa reteta, si nu este foarte greu. Dar de data asta am gasit aluat la Lidl, si am un bebe care imi limiteaza timpul in bucatarie, asa ca am decis sa incerc si varianta gata-facuta. Nu a iesit rau, dar sincer s-a simtit diferenta!




Merele se feliaza cam de un centimetru grosime, dar nu trebuie sa fie exact. Intr-un castron mare, se amesteca zaharul, faina, si condimentele, apoi se adauga merele.


Umplutura se toarna in aluat formand un "munte" la mijloc.

Pentru topping, se amesteca toate ingredientele cu o furculita, cu mana, sau in robot pana iese un aluat sfaramicios. Este foarte important sa folosesti unt, nu Rama sau Unirea! Eu am inlocuit doar jumate din cantitate cu Rama si a lasat foarte multa apa. Recomand chiar unt cu 80% grasime pentru un topping crocant si delicios. Se sfarama amestecul peste placinta, lasand marginile goale.

Acoperiti marginile placintei cu folie de aluminiu pentru a nu se arde.


Se coace la 200 grade Celcius aproximativ 45 minute, pana topping-ul este auriu si crocant, si umplutura fierbinte.

Serviti cald, sau daca faceti cu o zi inainte, pastrati la frigider si apoi reincalziti la cuptor. Nu ma intrebati cat se poate tine la frigider -- la noi nu ramane niciodata mai mult de o zi!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu