18 noiembrie 2016

Chicken & Broccoli Casserole

Daca nu stiti, eu am crescut in statul Georgia, fapt ce ma face "sudista."

As putea spune multe lucruri despre zona noastra, cu cultura ei deosebita, dar aici e un blog de retete, nu geographie. Vreau sa impart cu voi ceva des intalnit in zona de sud si foarte drag mie -- "casserole." (Pronuntat: kes-ă-rol) Numele se refera la vasul in care se gateste, unu de sticla sau portelan, si pentru coacere.

Nu e doar o mancare; este un simbol. Este nelipsit la orice eveniment unde se mananca, fie la biserica, fie in familie. Se face foarte usor si rapid. Este ce face bunica cu ramasitele de carne si legume ca sa nu le arunce. Il duce mama la o familie indoliata, sau la o casa unde cineva este bolnav sau s-a nascut un bebe, cand stie ca doamna casei nu este in stare sa gateasca dar are multi oaspeti. Este un simbol al economiei, al familiei, al comunitatii -- toate elementele care caracterizeaza cultura noastra sudista. Si pe langa toate acestea, este DELICIOS!

O reteta de casserole are multe forme si multe variante. Poate fi doar cu legume, doar cu carne, sau cu de toate. Pur si simplu, poate contine orice, cat timp ca toate ingredientele sunt imbinate si bagate la cuptor. Am multe retete bune de casserole de la mama! As vrea sa v-o prezint pe preferata mea, foarte putin adaptata cu ingrediente Romanesti -- "chicken & broccoli casserole."


 Chicken & Broccoli Casserole 
(Pui si broccoli la cuptor)
Ingrediente:
  • 500 g piept de pui dezosat si fara piele
  • 1 broccoli proaspat, sau 1 punga broccoli congelat
  • 1 lingurita sos worcestirshire (daca aveti)
  • 150 g smantana
  • 1 cana cascaval ras
  • 50 ml lapte 
  • sare, piper, si praf de usturoi
  • 1 punga "crackers" (biscuiti sarati)
  • 50 g unt topit
Pentru sos:
  •  3 linguri faina
  • 3 linguri unt
  • 125 ml zeama de pui, sau apa sarata (eu folosesc apa de la broccoli)
  • 125 ml lapte
1. Broccoli, daca congelat, se decongeleaza si se scurge de lichid. Daca proaspat, se fierbe in apa sau la aburi. Se taie bucatele si se pune in tava.
2. Pieptul de pui se condimenteaza cu sare, piper, si praf de usturoi, si se prajeste la tigaie cu foarte putin ulei. Se taie cubulete si se adauga peste broccoli.
3. Sos: Untul se topeste intr-o cratita mica, la un foc mic, si se dizolva faina in el. Se ia de pe foc si se adauga zeama si 125 ml lapte, apoi se pune din nou pe foc, amestecand continu, pana se obtine un sos gros.
4. Sosul alb, smantana, cascaval, si sos worcestirshire, cu o lingurita fiecare de sare, piper, si usturoi, se imbina si se toarna peste broccoli si carne.
5. Biscuitii se zdrobesc intr-un bol mic, se amesteca cu unt topit, si se presara peste restul ingredientelor. Se coace la 175 C timp de 20-30 minute, pana se fierbe.

Se serveste cu o paine proaspata si o vorba buna!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu